Teller

Monday, November 2, 2015

Kvalik for retten til kvalik?

Start ga fra seg en 2-1-ledelse og tapte 3-2. Mjøndalen ga fra seg ett poeng så langt inn på overtiden de klarte å komme. Det gir trolig Start fordel i nedrykkskampen, men det gir oss også et interessant tenkt scenario.

Tabellen i bunnen før siste serierunde. Sandefjord fortapt. Tromsø reddet.


Mange, meg inkludert, regnet med at Mjøndalen i det minste ville kjempe til seg ett poeng hjemme mot Aalesund. Personlig trodde jeg at Mjøndalen skulle vinne. Det klarte de ikke. Det gode for Mjøndalen var at heller ikke Start klarte det. Dermed er det duket for et bikkjeslagsmål i siste runde. Men der jeg holdt Mjøndalen som favoritt til kvalikplassen før kampen, holder jeg Start som en liten favoritt nå. Mjøndalen spiller borte mot Viking. Start spiller hjemme mot Molde.

Den gode nyheten for Start er også at det er høyst sjelden at et lag klarer å klatre bort fra nedrykssplassen i siste serierunde. Den forrige gangen et lag som lå på nedrykk i det kampene startet siste serierunde hadde lyktes i å ta seg opp til kvalifiseringsplassen innen kampslutt var betegnende nok i 2007, da Odd vant sin siste kamp og gikk forbi Start som ble banket 4-1 av Lyn på Ullevaal.

Ironisk nok tapte Odd kvalliken mot Bodø/Glimt.

Også året før klarte Viking å klatre bort fra nedrykksplass og helt opp til sikker plass, da de slo Brann 5-0 hjemme i siste serierunde. 8 av de 10 siste sesongene har altså laget som ligger på 15.plass før siste runde, rykket direkte ned(og i 9 av 10 tilfeller har de altså endt opp med å rykke ned, hvis vi tar med kvalik).

I noen tilfeller har selvfølgelig nedrykket vært avgjort før siste runde, men statistikken beviser vel bare at det ikke er gitt at lag som kjemper med nebb og klør for tilværelsen klarer å få en sportslig forløsning med kniven på strupen.

Alle ting tatt i betraktning mener jeg Start er favoritter til å klare kvalikplassen. 70-30.

Men så har jeg lyst til å skissere et scenario som ikke er helt på bærtur. Dersom Start taper 2-5 hjemme mot Molde og Mjøndalen samtidig spiller 0-0 mot Viking, ender begge lagene på 22 poeng og en målforskjell på 37-66.

Ifølge NFFs reglement skal de to lagene da skilles på innbyrdes oppgjør, der bortemål kan være med å avgjøre. Men det har seg jo sånn at lagene spilte 1-1 både i Mjøndalen og i Kristiansand.

Hva skjer så? Vi siterer fra NFFs kampereglement paragraf 5-3:

"Dersom rekkefølgen fortsatt ikke er avgjort, og det gjelder mesterskap eller opp- /nedrykking, skal den avgjøres ved kvalifiseringsspill"

Start og Mjøndalen kan altså risikere å måtte spille kvalifisering om å få spille kvalifisering. Sannsynligheten er selvsagt ikke skyhøy for at mitt tenkte scenario slår til, men er det noe avslutningen av OBOS-ligaen viste oss, så er det at alt er mulig.

Hvordan en slik kvalifisering skal foregå, om det er én kamp på nøytral bane eller om det er hjemme/borte, sier NFFs kampreglement ingenting om. Jeg har sendt en mail til NFF for å få svar på spørsmålet, og oppdaterer bloggen så fort jeg har fått svar.

OPPDATERT: NFF svarer i en epost at en slik kvalifisering vil bli gjennomført som et dobbeltoppgjør, altså en kamp i Kristiansand, en i Mjøndalen.

Så kan jeg jo avslutte med de tørre fakta foran siste serierunde:

Dersom Start vinner tar Start kvalifiseringsplassen uavhengig av resultatet til Mjøndalen.

Dersom Start spiller uavgjort mot Molde, må Mjøndalen vinne for å gå forbi Start.

Dersom Start taper går Mjøndalen forbi ved seier, men det kan også holde med uavgjort. Taper Start med fire mål eller mer, er uavgjort nok for Mjøndalen. Taper Start med tre mål, blir alt avgjort på hvem som har scoret flest. Der er det fordel Mjøndalen. De har scoret to mål mer enn Start så langt i sesongen.

Så kan vi legge til at de fem siste møtene mellom Start og Molde i Kristiansand har gitt 4 uavgjort og én Molde-seier.

Og sist gang Start og Molde møttes i siste serierunde var i 2013 i Molde, i det som var en ubetydelig kamp for begge lag. Den gang vant Start 1-0 etter mål av Ernest Asante.

PS: Forrige gang Mjøndalen slo Viking borte var ikke jeg født. Det skjedde nemlig 29.mai 1983. Så skal det tillegges at de to lagene ikke har møtt hverandre i seriespill i Stavanger siden 1992. Da vant Viking 2-1. Da de to lagene møttes til årets første Tippeliga-kamp i vår, vant Mjøndalen 1-0.

Kilder: altomfotball.no og NFFs kampreglement

No comments: